VOICE: U Inđiji nema zagađenja, ali ni rešenja za smrad

Već sedam godina građani Inđije u toku letnjih meseci ne mogu da otvore prozor zbog neprijatnog mirisa koji dopire iz pravca severoistočne radne zone gde je smeštena fabrika za proizvodnju hrane za kućne ljubimce, italijanske kompanije Farmina Pet Foods.

Rad fabrike za proizvodnju hrane za kućne ljubimce bila je glavna tema u toku predizbornih kampanja od 2010. godine. Opozicione stranke su optuživale tada vladajuću koaliciju (DS-SPS) da su odgovorni za zagađenje vazduha u opštini Inđija. Dolaskom na vlast Srpske napredne stranke, u aprilu prošle godine, najavljene su radikalnije mere u rešavanju problema neprijatnog mirisa ali problem i dalje nije rešen, pokazuje istraživanje Vojvođanskog istraživačko-analitičkog centra (VOICE).

Umesto suzbijanja neprijatnog mirisa, za koji je utvrđeno da dolazi iz fabrike za proizvodnju hrane za kućne ljubimce, Odeljenje za urbanizam, komunalno-stambene poslove i zaštitu životne sredine odobrilo je kompaniji Farmina Pet Foods upotrebnu dozvolu za dogradnju objekta koji će uključiti i pokretanje nove proizvodne linije, saznaje VOICE

Potpisivanje ugovora i izgradnja fabrike

Opština Inđija i Farmina Pet Foods potpisale su ugovor o izgradnji fabrike u maju 2006. godine, vredan osam miliona evra. Tada je najavljeno da će proizvodni kapaciteti fabrike, u početnoj fazi, iznositi 10 tona po satu a za pet godina uslediće povećanje proizvodnje na 30 tona po satu. Rečeno je da će se mesečno u fabrici proizvoditi 850 tona hrane za kućne ljubimce, 90 odsto te proizvodnje će se izvoziti a više od polovine sirovina kupovaće se u Srbiji.

Do realizacije je došlo četiri godine kasnije (mart 2010. godine) kada su na svečanom otvaranju pored vlasnika kompanije, Anđela Rusa, prisustvovali i tadašnji predsednik opštine Inđija Goran Ješić, tadašnji potpredsednik Vlade Srbije i ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađan Dinkić, kao i tadašnji savetnik direktora uprave za veterinu u ministarstvu za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Zvonimir Rot. Posao u novootvorenoj fabrici pronašlo je 50 stanovnika opštine Inđija.

Samo godinu dana nakon svečanog otvaranja, stižu prvi problemi ne samo za porodice čiji su domovi u neposrednoj blizini fabrike već za sve građane te sremske varoši. Neprijatni mirisi koji su dopirali iz pravca “Farmine” bili su toliko nesnošljivi da je bilo, naročito u letnjem periodu, nemoguće otvoriti prozor. Neprijatni miris koji se širio gradom uvukao se u svako domaćinstvo te su predstavnici lokalne samouprave bili primorani da odmah reaguju.

Opštinski inspektori su izašli na teren i obišli ugroženo područje kao i samu fabriku međutim, utvrđeno je da rad fabrike Farmina Pet Foods nema negativnih uticaja na zdravlje ljudi, ne prouzrokuje nikakvo zagađenje vazduha, niti životne sredine. I pored toga, Opštinska uprava je naložila nadležnima u Farmini hitnu ugradnju filtera za pročišćavanje vazduha, najkasnije do 1. marta naredne odnosno 2011. godine. U slučaju neizvršenja zakonom predviđene obaveze, fabrika će biti zatvorena, rečeno je tada u saopštenju Kabineta predsednika opštine Inđija.

U međuvremenu je ugrađen novi filter i postrojenje je nastavilo sa radom, ali to nije ublažilo neprijatni miris koji se širio i na razdaljini od pet kilometara od severoistočne radne zone u kojoj je smeštena fabrika.

Predstavnici lokalne samouprave su, narednih godina, na svakih šest meseci dobijali izveštaj o merenju nivoa zagađujućih materija u vazduhu Instituta za zaštitu na radu iz Novog Sada. U izveštaju Opštinske uprave za 2014. godinu, a koji se odnosi na Odeljenje za inspekcijske poslove, napominje se da su bile česte prijave građanja na pojavu neprijatnih mirisa koji potiču od delatnosti kompanije Farmina Pet Foods. Ovaj privredni subjekat, navode u Odeljenju za inspekcijske poslove, svakih šest meseci dostavlja izveštaj o merenju nivoa zagađujućih materija u vazduhu koji vrši Institut za zaštitu na radu iz Novog Sada. U zaključku Instituta se navodi, stoji u izveštaju Odeljenja za inspekcijske poslove, da su emisije u granicama dozvoljenih parametara (u oba izveštaja Instituta u 2014. godini).

Pored novosadskog Instituta za zaštitu na radu, kvalitet vazduha merio je i beogradski. Kvalitet ambijentalnog vazduha (merenje aerozagađenja) meren je na teritoriji grada Inđija, na tri merna mesta – zgrada opštinske uprave, severoistočna radna zona (u kojoj je smeštena Farmina Pet Foods) i jugoistočna radna zona U periodu od 7. decembra 2015. do 5. januara 2016. godine, kada je kvalitet vazduha merio Institut iz Beograda, zaključeno je da aerozagađenja u industrijskom delu naselja Inđije potiču prvenstveno od sagorevanja fosilnog goriva iz stacionarnih izvora koji se koriste za zagrevanje objekata ili za tehnološke procese i iz mobilnih izvora. U izveštaju se napominje da se, na osnovu pregleda postojećih proizvodnji, može zaključiti da nem privrednih objekata u radu koji predstvljaju velike zagađivače.

Foto: Novosti

Ni nova vlast nema rešenje za Farminu

U junu 2016. godine vlast, a i odgovornost, u opštini Inđija preuzela je Srpska napredna stranka ali nije pronađeno rešenje za problem koji muči stanovnike tog sremskog gradića. Fabrika za proizvodnju hrane za kućne ljubimce, je nastavila sa radom dok je neprijatan miris nastavio da kruži čitavom varoši. Kao i ranijih godina, i 2016. godine građani su tražili pomoć predstavnika lokalne samouprave prvenstveno novog predsednika opštine Inđija, Vladimira Gaka.

Kako VOICE saznaje, inspektor Odeljenja za inspekcijske poslove je nastavio sa kontrolisanjem rada kompanije Farmina Pet Foods ali je rezultat uvek bio isti – nema zagađenja.

Tokom leta ove godine, građani su se više puta obraćali lokalnoj samoupravi, da bi u avgustu predsednik opštine Vladimir Gak najavio “radikalnije“ mere pri rešavanju problema. Kako je rekao, predstavnici kompanije Farmina Pet Foods su mu čvrsto obećali da će izvršiti remont postojećih filtera.

– U toku je kolektivni godišnji odmor u Farmini i imamo čvrsta obećanja da će se izvršiti remont postojećih filtera kako bi se nivo neprijatnih mirisa smanjio na najmanju moguću meru. Imam čvrsta uveravanja da će to biti urađeno, u suprotnom mi ćemo biti primorani da preduzmemo radikalnije mere, izjavio je medijima predsednik opštine Inđija, Vladimir Gak.

Vladimir Gak, foto VOICE

Dva meseca (oktobar 2017. godina) nakon što je prvi čovek opštine Inđija najavio “radikalnije” mere medijima je saopšteno da je izmeren nivo zagađenosti vazduha a da su rezutati – još jednom – pokazali da isparenja iz Farmine Pet Foods ne zagađuju vazduh i životnu sredinu.

Povezani tekstovi:
Prekršen Zakon o javnim preduzećima u Inđiji
Ceo tekst: VOICE
autor: Miodrag Blečić
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s