VOICE: Crkva bi da uvede najmračniji patrijarhat!

Amfilohijeve uvrede na račun žena nisu incident već deo politike SPC.

Velikodostojnici Srpske pravoslavne crke nastupaju u javnosti skandaloznim i diskriminatorskim izjavama bez straha od sankcija i reakcije državnih organa, jer su povezni sa političkim elitama i takvo stanje će se nastaviti i dalje, sve dok Republika Srbija ne počne da primenjuje svoj Ustav i, u skladu s njim, postane istinski sekularna, ocenjuju sagovornici VOICE-a.

Antropolog Aleksandar Bošković ocenjuje za VOICE da vladika Amfilohije nikada ne bi izgovorio nešto što je u suprotnosti sa mišljenjem vrha Srpske pravoslavne crkve, ali da je razlika u tome što on to govori javno.

– Tu nikakvog naročitog iznenađenja nema. Ako ste godinama unazad pratili izjave srpskih patrijarha, recimo za Božić ili druge praznike, kad god se spominju žene, one se spominju na jedan način koji je, ne može se reći srednjevekovni, jer je i u srednjem veku bilo više uvažavanja za žene, nešto potpuno aistorijski, antimoderno, anticivilizacijski. Ali, očigledno je da to prolazi – kaže Bošković.

Predsednik Centra za istorijske studije i dijalog Srđan Milošević za VOICE ocenjuje da je SPC istinski reakcionarna i neosetljiva na promene u društvu poput širenja korpusa ljudskih prava. Dodaje da je problem sa delovanjem crkve to što ona zapravo radi na stvaranju ideološkog okvira poželjnog ponašanja i vrednosnog sistema.

– Taj okvir je toliko u raskoraku ne samo sa stvarnim, već sa zaista poželjnim sistemom vrednosti, da je licemerje koje se nužno javlja kao izraz tog raskoraka zapravo najmanji problem. SPC svojim javnim delovanjem generiše čitav okean društvene patologije, počev od podsticanja patrijarhalnih, autoritarnih porodičnih odnosa, pa sve do nacionalne i verske netrpeljivosti. Ovakvim stavovima u vezi sa pravom na prekid trudnoće, poređenjem pripadnica ženske populacije koje su se opredelile za taj čin sa Hitlerom i Musolinijem SPC i ovaj prominentni član te opskurne družine dotiču novi nivo moralnog dna, pri tome bez nade da će se ikada u tom svom vrtoglavom poniranju ka sve dubljem i dubljem dnu zaustaviti – kaže Milošević.

I patrijarsi o čedomorstvu

Da stavovi Amfilohija Radovića nisu njegovi lični potvrđuju brojne izjave drugih episkopa, pa i aktuelnog poglavara SPC patrijarha Irineja u kojima oni uvek propagiraju da žena treba da ima podređenu ulogu u odnosu na muškarca. Prvo je vrh SPC ostao nem na Amfilohijev ispad, a onda je Irinej u intervjuu listu „ALO“ istakao da su Srpkinje dužne da rađaju, dok je u ovogodišnjoj uskršnjoj poslanici upozorio da u Srbiji svake godine umire po jedan veliki grad, za šta je opet okrivio žene.

– Čedomorstvo je svagda i svugde, pa i u našem narodu, smrtni greh koji vapije nebu. Prestanimo ubijati svoju sopstvenu decu u utrobi! I ona imaju pravo na život i na vaskrsenje. Pitamo se gde su vajni „borci za ljudska prava“ da zaštite najslabije, a to su još nerođena deca u utrobi svojih majki – kazao je patrijarh. I njegov prethodnik Pavle, „svetac koji hoda“ kako su ga zvali, zastupao je slične stavove, pa je u Božićnoj poslanici 2002. rekao da „majke začinju jer je to skopčano sa uživanjem i zadovoljstvom ali neće da rađaju i podižu decu jer je to naporno i tobož ugrožava njihov komoditet.”

Prethodno je u Božićnoj poslanici 1995. godine bio još eksplicitniji: „Mnoge majke, koje nisu želele da imaju više od jednog deteta, danas čupaju kose i gorko ridaju nad izgubljenim sinovima, u ovim ratnim sukobima, proklinjući često Boga i ljude, ali pri tom zaboravljajući da optuže sebe što nisu rodile jos dece da im ostanu kao uteha.”

– Naravno, za vladike SPC funkcija žene je da rađa decu. To je jedino što žene treba da rade i svaka druga funkcija žene je preterivanje ili nešto što je opasno, nešto što je uvezeno sa zapada i nešto što, po njima, verovatno kulturi i civilizaciji ne priliči – ocenjuje Bošković.

Zašto država ćuti

Marija Srdić, aktivistkinja ženskog pokreta, upozorava da gotovo uvek u situacijama kada crkveni velikodostojnici vređaju ili dikriminišu nekog pojedinca ili grupu izostaje reakcija nadležnih državnih organa.

– Političari, očigledno nisu voljni, zato što vrlo često šuruju sa crkvom zarad svojih interesa, da se u ovim kriznim momentima toj istoj crkvi odupiru jer sutra od nje moraju da zatraže pomoć. Postoje dužničko-poverilački odnosi među njima i onda je prećutni dogovor da se oko ovakvih stvari ne diže velika prašina. Dakle, da se Amfilohije pusti da divlja okolo – kaže ona za VOICE.

Ceo tekst: VOICE

Srodni tekstovi:
SPC ćuti o “Srpkinjama čedomorkama”
ŽUC: SPC intenzivira nacionalističku politiku mržnje prema ženama
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s